Lärdomar från 10 år av betting – Part II

Efter stängning av 2019 och därmed ett helt decennium har jag läst många sammanfattningar av vad som hänt de senaste 10 åren. Bästa aktie, bästa låtar mm.

Detta gjorde mig lite sugen på att summera ihop mina senaste 10 år inom spelvärlden. Det senaste decenniet ligger ungefär rätt i tiden för att sammanfatta hela min spelkarriär. Från att jag blev 18 år 2009 till idag.

Mycket har hänt under denna tiden och jag har tagit med mig en hel del lärdomar. I en serie av artiklar kommer jag att sammanfatta hur mitt spelande såg ut, hur det gick och vilka lärdomar jag tagit med mig.

Här kommer Part II

2011 – 2013 Uppvaknande


Efter att under ungefär tre år med spel enbart på parlays och utan tänk på värde började jag tröttna på att förlora pengar. Jag hade redan under 2010 upptäckt Sharps.se och lärt mig massor om spelteori. Det skulle dock dröja till 2011 innan jag tog mig i kragen och förändrade mitt sätt att spela. 

Sharps.se

Forumet på Sharps var på den tiden nytt och karaktärer som iCash och Boone levererade spel. Jag minns hur imponerad jag var över deras systematiska spelande och hur vinsterna byggdes upp. Särskilt iCash satte ett avtryck på mig och hans spreadsheet Jack’n Coke finns fortfarande bokmärkt trots att senaste spelet lades 2010.

Deras spelande och hur mitt varit kan beskrivas som natt och dag. Ju mer jag lärde mig om spel desto mer började jag själv attraheras av detta sätt att spela.

Det var dock inte detta som fick mig att vilja ändras. Det var hetsen mot Holms och RekatochKlart som gjorde att jag ändrades. Om ni var med på den tiden så minns ni att det skrevs en hel del negativt om RoK redan då och om affiliateverksamhet i allmänhet. Det skapades en vi-mot-dem-känsla mellan seriösa spelare på Sharps och torskarna på RoK.

Jag ville vara en Sharp!

Spreadsheet

Mitt första spreadsheet startade jag i augusti 2011. Det fick namnet Carl XVI Gustav eftersom den skulle göra mig till kung. Att ha ett coolt namn på sitt spreadsheet var, som jag minns det, viktigt. I efterhand så vet jag inte om jag lyckades så bra med mina namn Marlboro Röd, Rum&Redbull och Californiacation.

Mitt spelande gick under denna tid över från att spela parlays till att enbart spela singlar. Detta är den första och största förändring man kan göra för att gå från förlorare till vinnare. Parlays har alldeles för hög risk och om man inte har riktigt bra hantering av sin spelrulle så kommer man förlora hela sin spelkassa.

Jag hade nu alltså börjat spela singlar och även bokföra mina spel. Vägen till framgång låg vidöppen.

Ryggande

När jag spelade parlays hade jag till stor del enbart spelat egna spel. Jag tittade inte efter något värde så det var inga problem att hitta matcher själv. Mina timmar på Sharps gjorde att jag hittade många som gratis la ut sina egna spel och som vann pengar. Jag var direkt hooked på tanken att bara kopiera deras spel och på så sätt själv vinna.

Det var alltså redan under slutet av 2011 som jag påbörjade grunden på den strategi som jag fortfarande kör med. Det som förändrats från denna tiden till idag är vilka jag ryggar och hur urvalsprocessen ser ut.

2011 räckte det med att ha presterat bra under 50-100 spel för att jag skulle vara såld och börja rygga. Idag krävs 1000+ spel för att det ska bli intressant.

Exempel på de jag ryggade under denna tiden är Wunderdog, Vlad, Boored och Oscar4122

Spelkassa

Mitt spelande gick till en början riktigt bra och jag vann flera tusen kronor under de första veckorna. Detta såklart med en aggressiv strategi med hela tiden stigande insatser. Jag var inte jättenoggrann med min spelkassa utan hade utan problem satt in den flera gånger om om jag behövt.

Mina insatser startade på 60 kronor i augusti 2011 för att efter en bra trend stigit till 200-300. Som de flesta vet brukar variansen skratta en i ansiktet efter att man vunnit ett tag och så även för mig denna gång. Allt jag byggt upp under flera månader försvann på några veckor och jag var tillbaka på noll.

Betaltjänster

I samband med detta började Sharps att ha en betaltjänst där man kunde få spel per mail. Detta tyckte jag var fantastiskt, vilken service. Nu behövde jag inte spendera flera timmar varje dag med F5 framför datorn utan bara gå dit när jag fick ett nytt mail.

Efter att Sharps introducerade denna möjlighet började jag hitta andra intressanta att följa själv. Jag letade tjänster på Blogabet (basketer och Kawabunga), Guldspel (Luckystrike) och andra med mailtjänster (Akim och Winther).

Dessa tjänster kostade en hel del. Flera 1000 per månad totalt skulle jag gissa. Avgifterna bokförde jag aldrig utan såg enbart hur mina spreadsheet såg ut. Ser man enbart till spelen så gjorde dem runt ett +/- 0 resultat. Med avgifterna gick jag tokback.

Bonusar

Tidigare hade jag enbart spelat på ett bolag åt gången. När jag lärde mig mer om spelteori hade jag börjat sprida ut mina pengar på många bolag.

Att lägga att spel var inte längre bara att gå in på sin spelsida och betta. Först var man tvungen att gå in på Oddsportal för att se vart man fick högst odds.

Som de flesta vet erbjuder spelbolagen ofta en insättningsbonus när man sätter in pengar första gången. Detta gjorde att jag fick gratis pengar och kunde finansiera min expansion av spelkassan.

De flesta spel tog jag dock på Pinnacle. Dels eftersom de ofta hade högst odds, dels eftersom det var där man skulle vinna för att vara en Sharp.

Slutsats

Såhär såg mitt spelande ut under de kommande åren. Jag gjorde inte mycket till vinst på spelen och betalade alldeles för stora summor i avgift till ofta medelmåttiga speltjänster.

Detta var ändå den mest utvecklande tiden i min spelkarriär. Det var här jag utvecklades från att vara en hobbyspelare till någon som ville vinna. Även om jag inte vann något så hade jag rätt tankesätt och rätt ambitioner.

Lärdomar

  • Att spela singlar och nyckeln till framgång inom spel, punkt
  • Att bokföra sina spel gör en strukturerad och man får koll på sitt bettande
  • Hybris är inget för en bettare. Att höja insatserna för snabbt kommer enbart göra att du är tillbaka på 0 snart igen.
  • Att betala för spel är bekvämt men kommer att minska dina möjliga vinster. Ska man betala för spel behöver man räkna med avgiften i sin bokföring. Säkerställ alltid att du betalar för kvalité.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

92 tankar om “Lärdomar från 10 år av betting – Part II”