Lärdomar från 10 år av betting Part V

Efter stängning av 2019 och därmed ett helt decennium har jag läst många sammanfattningar av vad som hänt de senaste 10 åren. Bästa aktie, bästa låtar mm.

Detta gjorde mig lite sugen på att summera ihop mina senaste 10 år inom spelvärlden. Det senaste decenniet ligger ungefär rätt i tiden för att sammanfatta hela min spelkarriär. Från att jag blev 18 år 2009 till idag.

Mycket har hänt under denna tiden och jag har tagit med mig en hel del lärdomar. I en serie av artiklar kommer jag att sammanfatta hur mitt spelande såg ut, hur det gick och vilka lärdomar jag tagit med mig.

Här kommer Part V

2015 – 2016 Enriktiggambler 2.0

Efter mitt stora tapp under våren behövde jag en paus. Jag tog denna paus till att analysera vad som gick snett och om jag kunde gjort någonting annorlunda.

Hade jag varit slarvig i mitt urval?

Hade jag tagit in tjänster som jag inte kunde få samma odds som? Var det anledningen till mitt dåliga resultat?

Analys

Fram till juli analyserade jag dessa frågor och kom egentligen fram till att jag gjort det mesta rätt. Jag hade bara inte varit uthållig. Om jag bara fortsätter grinda på samma sätt så kommer framgången tillbaka. Något som dock gnagde på mig var att jag inte kunde se hur jag presterade jämte tjänsterna jag följde. Visst har de flesta en officiell statistik, men den litade jag inte alltid på och den var svår att jämföra med mina egna statistik.

Jag tog beslutet att för att ha bättre kontroll så skulle jag bokföra alla tjänster jag följer. Inte bara mina egna spel och mina odds, utan också deras. På detta sättet kunde jag direkt se om det var en bra eller dåligt tjänst eller om det var jag som inte kunde replikera deras resultat.

Jag hade kvar ungefär samma antal tjänster och räknade med att placera ungefär lika många spel. Detta betydde att jag behövde lägga ner dubbelt så många timmar som tidigare på bokföring.

Portföljen

Jag började säsongen med samma fördelning mellan mina portföljer. Stora och lilla där den lilla skulle vara mer volymbaserad.

Den lilla hade dock inte så lång livslängd då jag helt enkelt inte hann med att bokföra så mycket spel. Jag tog beslutet att de som var tillräckligt bra för stora portföljen fick vara i den medan de andra togs bort.

Min nya portfölj fick namnet Enriktiggambler 2.0. Det var en uppdatering av min betting och nu skulle jag tillbaka till att skapa en bra avkastning. Även om jag trots allt varit i vinnande i mitt spelande, var det inte tillräckligt för att betala för speltjänsterna.

Ser man på mina senaste 3 år hade jag egentligen inte förlorat något. Vinsterna från 2013 täckte förlustera 2014 och 2015 slutade på i stort sett +/- 0. Däremot hade jag spenderat uppskattningsvis 10 000 per år i avgifter till olika speltjänster.

Säsongstart

Jag började säsongen med betydligt modestare insatser. jag hade avsatt en kassa på 40 000 kronor och började därför spela med 400 per spel. Jag lämnade därför Sportmarket och la 90 % av mina spel på Pinnacle.

Säsongen började bra och vann en hel del pengar. Jag var tillbaka i samma spelande som jag hade under hösten före när allting klaffade.

I takt med att det gick bättre för mig vågade jag mig sedan på att höja insatserna. Jag var nu van vid att ha insatser på 1000 kronor och det var svårt att hålla disciplinen med bet på 400 kronor helt plötsligt. Särskilt när det gick så bra.

Jag höjde gradvis vissa tjänster till 600 kronor per spel. När jag i sista november 2015 hade nedan siffror tog jag steget tillbaka till föregående år genom att höja mina insatser till 1000 kronor per spel. Inte på alla spel, men på de tjänster jag hade störst förtroende för.

Återfall

Jag hade på bara 5 månader valt att höja insatserna från 400 kronor per spel till 1000 kronor. En höjning 150 %. Kassan hade på samma tid växt från 40 000 kronor till 67 000 kronor, eller 67 %. Detta var alltså en alldeles för hög höjning och efter en alldeles för kort tid.

Som ni säkert kan ana blev det andra tider efter den bra början på säsongen. Jag hamnade direkt i en svacka som åt upp stora delar av den uppgång som jag kämpat för i 4 månader.

Denna gången var jag dock fast besluten om att inte sluta grinda utan bara fortsätta mata mina spel. Jag hade även min tjänsters statistik och jag låg i fas med vad de presterade. Så länge jag fortsätter så kommer resultaten komma var mitt mantra.

Så blev det också. Efter den initiala nedgången kom jag tillbaka till samma nivå som innan jag höjde insatserna. Jag hade rejält självförtroende och var stolt att jag detta år lyckats rida ur skuren.

Uppgången kom dock av sig och fram till maj gick det halvknackigt. Jag såg ut att avsluta säsongen på ett miniplus, vilket efter omständigheterna fick ses som godkänt. Jag var tillbaka i vinnarsätet igen.

Men variansen vill annorlunda och från 1 maj till 30 juni gick allt åt helvete igen. Denna tid är lågsäsong för mig och jag placerade enbart runt 200 spel. På dessa spel lyckades jag skapa en ROI på 82 %. För varje 100-lapp jag spelade så förlorade jag 18 kronor. Med tanke på mina nu högre insatser blev det snabbt pengar och jag avslutade året på en förlust igen.

Efter denna nedgång summerades säsongen till – 26 000 kronor. Eller – 66 % av min startkassa för året.

Slutsats

Att sänka mina insatser vid starten av säsongen var sunt. Jag gick tillbaka till att känna mig trygg med spelandet och hade klarat av större nedgångar utan problem.

Att höja mina insatser så snabbt var troligtvis det dummaste jag gjort under mina år. Jag hade hybris och hade inte tagit lärdom av något som hänt året innan.

Jag blev direkt girig.

Lärdomar

  • Money management är oerhört vitalt inom betting. Att hålla stenkoll på sin spelkassa och inte spela för mycket per bet är nästan lika viktigt som att lägga spel med värde.
  • Att vara girig inom betting är ett säkert kort för att förlora pengar. Tålamod och nötande är nyckeln till framgång.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

65 tankar om “Lärdomar från 10 år av betting Part V”