Lärdomar från 10 år av betting Part VI

Efter stängning av 2019 och därmed ett helt decennium har jag läst många sammanfattningar av vad som hänt de senaste 10 åren. Bästa aktie, bästa låtar mm.

Detta gjorde mig lite sugen på att summera ihop mina senaste 10 år inom spelvärlden. Det senaste decenniet ligger ungefär rätt i tiden för att sammanfatta hela min spelkarriär. Från att jag blev 18 år 2009 till idag.

Mycket har hänt under denna tiden och jag har tagit med mig en hel del lärdomar. I en serie av artiklar kommer jag att sammanfatta hur mitt spelande såg ut, hur det gick och vilka lärdomar jag tagit med mig.

Här kommer Part VI

2016 – 2018 Mina år som Semipro

De åren inom betting som präglat mig mest. Jag omsatte pengar som ett mindre företag.

Enriktiggambler 3.0

Vad hade jag lärt mig under de senaste åren?

  1. Ha en spelkassa som klarar nedgångar
  2. Fortsätt grinda vid svackor
  3. Höj inte insatserna för snabbt

Det var så här jag skulle spela! Direkt efter den stora nedgången under början av sommaren tog jag lärdom av mina misstag sedan tidigare. Jag återgick till en insats på 500 kronor per spel. En insats där jag kände mig trygg och där jag hade en spelkassa som skulle räcka om jag hamnade i en nedgång.

Under det första halvåret placerade jag nästan 2500 spel. Jag gick aldrig i från min insats på 500 kronor och jag grindade på. Halvåret slutade på en vinst på närmare 30 000 kronor.

Jag spelade många spel, jag hade låg insats i förhållande till min rulle. Precis som jag vill att mitt spelande ska vara.

Efter uppgången på nästan 60 flatbet bestämde jag mig för att höja insatsen igen. Vis från mina tidigare år så valde jag att enbart höja med 100 så att mitt nya flatbet var 600. Sunt på alla sätt och vis.

Andra halvåret var inte fullt lika bra som första. Min modesta höjning av insatsen gjorde att jag kände mig trygg i spelandet och jag kunde till slut även detta halvåret avsluta på plus 13 000 kronor.

I slutet av denna perioden hade jag dock börjat laborera lite med mina insatser. Min bästa tjänst hade jag höjt mitt flatbet på till 1 000 kronor per spel. Jag hade också tagit in vissa galopptjänster på prov som jag spelade med lägre insatser. I övrigt flatbet 600 kronor.

Allt som allt avslutade jag året med en vinst på 42 000 kronor. Jag hade under denna period placerat över 5 000 spel och omsatt över 3 000 000. Helt otroliga siffror när man ser det i backspegeln. Jag var nu taggad inför en ny säsong. Jag hade nu bevisat att jag är en vinnande spelare. Jag hade även visat att jag kunde vinna i Asien (101 % ROI på 4200 spel med odds tagna på Sportmarket och Pinnacle)

Nu var det dags att ta nästa steg igen för att nå drömmen om att leva på spel. Jag ansåg mig nu vara semipro, alltså kunna ha betting som åtminstone delvis inkomst. Med tanke på hur mycket tid jag la ner så skulle man dock kunna tro att det var ett heltidsjobb.

Enriktiggambler 3.1

Lyrisk över min första säsong som vinnande i Asien var det dags att satsa. Jag hade en spelkassa sedan tidigare på 92 000 kronor (50 000 + vinsten från föregående år). Jag satte in ytterligare 33 000 och startade säsongen med en spelkassa på 125 000 kronor. Massor med pengar för mig att ha till spel, men jag var redo att satsa.

Nytt flatbet blev för mina bästa tjänster 1500 kronor. För två tjänster med högre volym spelade jag 750 kronor. Genomsnittsspelet skulle därmed hamna på runt 1 100-1 200 kronor räknade jag ut., vilket motsvarar 1 % av min spelkassa. Inte för järvt, inte för lågt.

Första halvåret

Säsongen började helt okej och 10 veckor in i säsongen hade jag en hälsosam vinst på 35 000 kronor. I denna takten skulle jag göra en vinst på närmare 200 000 kronor för helåret.

Detta blev dock min all time high. Därefter kom först en mindre svacka och sedan en lite större och sedan yterliggare en. 12 veckor senare visade siffrorna istället – 67 000 för säsongen. ett tapp på över 100 000 på bara 12 veckor.

Detta var rejält kämpigt att ta. Jag var dock rustad sedan tidigare och visste att min rulle skulle klara detta. Denna nedgång var inte ens halva min spelrulle utan jag hade fortfarande 75 000 kronor kvar i kassan.

Som ni ser var min volym hög och jag placerade 3 000 spel detta halvåret och omsatte nu 3 000 000 kronor. Lika mycket som under hela förra året. Medel-oddset är helt och hållet beroende på mitt galopp-projekt som jag körde samtidigt.

Andra halvåret

Nu var man tillbaka på jorden igen efter att hela förra säsongen gått på moln. Jag analyserade mitt spelande löpande och fortsatte att tro på det jag gör.

Året började för en gångs skull med uppgång. Alla tidigare år har det varit i januari svackorna börjat. Nu satte jag fart direkt och stod på en vinst på 30 000 för 2018 och bara minus 20 000 sedan start på säsongen.

Uppgången var dock tillfällig och vinsterna försvann snabbt igen. Mitt självförtroende började nu tryta och jag började ifrågasätta om jag verkligen gjorde rätt-.Var föregående säsong enbart en slump?

Sista veckan i mars fick min bägare att rinna över. Jag förlorade under en veckas tid runt 30 000 kronor och jag bestämde mig för att ta en paus igen.

Jag omsatte under dessa 9 månader nästa 4 000 000 kronor och förlorade 78 000 kronor. Jag var nu tillbaka på förlust och hade de senaste 5 åren förlorat pengar. Det kändes oerhört hårt.

Analys

Efter att ha tagit en paus från spelandet ett par månader började jag analysera igen. Vad hade gått snett denna gången?

Efter att ha sett över mina siffror igen. Nedan är några saker som jag kom fram till.

Galopp – Flopp

Min satsning på att börja spela på galopp var en riktigt stor flopp. Jag hade under många år läst om alla fantastiska tjänster och vilka avkastningar man fick på att spela på hästar. Jag hade hittills aldrig provat och kände att det var dags.

Dum idé.

Variansen är otroligt hög inom galopp. Jag placerade under min testperiod 1000 spel och hade ett genomsnittsodds på 12 gånger pengar. Det krävs mååånga spel innan variansen blir korrekt med så högt genomsnittsodds.

Limitering

Att börja spela på galopp gjorde att jag tappade mina sista EU-bolag. Framförallt förlusten av Bet365 var smärtsam och något som jag fortfarande är bitter över.

Jag är dock tacksam att jag fick behålla kontot så pass länge. Jag gjorde trots allt vinst på detta kontot alla de år jag spelade och fick ändå fortsätta. Alla andra konton jag haft har blivit blockade snabbt när jag vunnit pengar.

Efter limiteringarna blev jag helt utelämnad till Sportmarket och Svenska Spel.

Slutsats av analysen

Sorterade man bort min misslyckade satsning på galopp och jämnade ut för min stora höjning av insats hade jag på de senaste två åren fortfarande ett plus resultat.

Min slutsats var att det återigen var min girighet som gjort att jag förlorade pengar. Jag skulle därför komma tillbaka med nya krafter till den nya säsongen.

Enriktiggambler 3.2

Ny säsongstart men jag var inte lika taggad som vanligt. Jag hade sett föregående säsong som min stora chans att kunna göra detta på heltid så småningom. Nu var den chansen borta.

Jag hade nu även börjat arbeta heltid från att tidigare studerat. Stor livsförändring i hur mycket tid man har att lägga på spel!

Jag valde därför till denna säsongen att skala ner rejält i antalet tjänster jag följer. Detta för att passa mitt nya liv som en arbetande man.

Som arbetare ökade dock mina inkomster och jag kunde helt plötsligt känna mig tryggare med att sätta in pengar igen för att hobbyspela. Jag satte 1 000 kronor som flatbet för säsongen och med en fiktiv kassa på 100 000. Med fiktiv menar jag att jag inte hade dessa pengar insatta på spelkontot, utan enbart de 40-50 jag hade kvar från tidigare år. Skulle jag behöva hade jag kapital att sätta in senare.

Säsongen började 1 september men avslutades redan 24 november. Jag hade då en vinst för säsongen på över 15 000 kronor.

Anledningen till att jag slutade var att jag spelade 100 % av mina spel på Sportmarket och den svenska spelregleringen närmade sig. Jag ville avvakta och se vad som hände innan jag fortsatt spel och passade även på att ta hem mina pengar till Sverige.

Sammanfattning

Under dessa 2 år levde jag betting och satsade hårt för att lyckas. Jag bokförde över 9 000 spel som jag själv la samt mer än 10 000 spel från andra för att kunna jämföra. Jag la ner fruktansvärt mycket tid och hade i slutändan inga pengar att visa för det. Nedan är min statistik för åren.

Över 9 000 spel och över 7 000 000 kronor omsatt. Resultatet till slut -12 000 kronor.

Justerar jag bort alla spel på galopp gjorde jag dock totalt en vinst på 6 000 kronor över perioden.

Lärdomar

  • Min girighet fällde mig återigen. Jag höjde insatserna för fort när jag gick till 1500 kronor per spel. I efterhand borde denna insats vari 1 000 kronor till att börja med.
  • Spela inte på spel med för högt odds. Variansen kommer att ta död på din rulle. Galopp är svårt att bli rik på då du behöver spela en så pass liten del av din spelrulle per spel för att klara av variansen.
  • Har du ett heltidsjobb är det betydligt svårare att vara vinnande på spel.

Detta var sista nya inlägget om mina lärdomar från 10 år med betting. Jag kommer sammanfatta det viktigaste jag lärt mig i ett separat inlägg inom kort för er som vill ha allt på en plats.

Jag hoppas att det varit givande läsning och att ni har lärt er någonting. Att gå igenom min historik på det här sättet har varit givande på många sätt. Jag har hittat mycket roligt att fortsätta skriva om framöver och även saker att ta med mig till mitt framtida spelande.

Framförallt så måste jag erkänna för mig själv…

Vilken fantastisk resa detta varit!


Är ni nyfikna på hur mitt spelande ser ut idag är ni välkomna att läsa om mina Spelfonder och mina kvartalsrapporter.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

107 tankar om “Lärdomar från 10 år av betting Part VI”