Portfoliogambling

Portfoliogambling

Denna blogg har sedan ett par år tillbaka handlat om betting, spelande och framförallt portfoliogambling. Men vad är portfoliogambling och varför tycker jag det är så fantastiskt att jag har startat en blogg om det? På denna sida ska jag gå igenom vad Portfoliogambling egentligen går ut på och vilka fördelar jag ser med att investera i en portfölj av tipsters.

Vad är Portfoliogambling?

Portfoliogambling är egentligen inget avancerat utan är helt enkelt en sammansatt portfölj med diverse Tipsters som man följer. Det fungerar lite som en aktieportfölj där man investerar i flera olika aktier, bara att man har en portfölj av tipsters istället.

Varför Portfoliogambling?

Jag vet massor av bra anledningar till att man ska sätta ihop en portfölj av olika speltjänster för att följa. Jag kommer här att presentera några av dem. Eftersom många av mina läsare redan sysslar med spel och en del kanske inte gör det i dagsläget så finns här skäl för portfoliogambling som komplement till sitt egna spelande och som komplement till att investera på börsen.

 • Kräver ingen kunskap
  Att köpa in expertis är i nästan alla andra fall inget man ens funderar över; man bara gör det. Ska man laga bilen ringer man en verkstad, har man ont i axeln går man till läkaren och ska man köpa hus går man till mäklaren. Varför skulle det vara så stor skillnad mot att köpa in expertis på gambling?Har du ingen kunskap av hur du värderar spel men tycker ändå det är en kul sysselsättning så är detta det solklara valet för dig. När man köper in en tjänst så köper man in åratal av kunskap och visdom i hur man vinner pengar på spel. Har man gjort sin hemläxa har man köpt en tjänst av en tipster som under väldigt lång tid visat att han vet vad han sysslar med. Man kan säga att man får professionell förvaltning av sitt spelkapital. Varför tacka nej till det?Detta gäller även dig som redan spelar. Att utöka området man spelar på är bara sunt för din långsiktiga strategi. Du kanske har stenkoll på svensk fotboll, men ingen kunskap av amerikansk ishockey. Du kan ändå göra pengar på idrotten genom att följa en tipster.
 • Tidseffektivt
  Alla som försökt bli vinnande inom spel vet att det kräver oerhört mycket tid. Man lägger ner oerhört många timmar på att läsa på om lag och spelare, se över statistik och leta efter spelbara odds. Om man istället följer diverse tipsters har man eliminerat en stor del utav de många stegen och därmed sparat massor av tid. Det är någon annan som har gjort grundjobbet och du kan enbart koncentrera dig på att få spela till likvärdigt odds som det är rekommenderat till.Ska du följa många tjänster så är det klart att det kommer att ta mycket tid även det. Men tiden per spel du lägger är betydligt mindre än om du skulle försöka leta upp värdet själv.
  I jämförelse med att följa börsen så kan betting både vara mer eller mindre tidskrävande. Att ha en stående överföring till en fond som jag har i min Pensionsportfölj kräver såklart mindre tid. Men är du aktiv och läser på om bolag och försöker själv slå index, som jag i min Aktiva portfölj, så kräver det mer tid än att följa en speltjänst.
 • Minskar risk för missbruk
  Kanske inte direkt missbruk är rätt ord att använda i det här fallet. Kom gärna med förslag om en annan formulering! Men om man följer olika tipsters är risken mindre att man spelar bort sina pengar. Eftersom du enbart placerar de spel som det står att du ska placera kommer du inte försöka att vinna tillbaka pengar du förlorat.Det blir en helt annan struktur på spelandet när man följer andra. Det övergår mer till en investering än det känns som att man gamblar. Långsiktighetstänket aktiveras.
 • Diversifiering
  Genom att ha en portfölj av flera tipsters kan man få en bra diversifiering av riskerna med gambling. Man är inte knuten till att enbart spela på en sport och/eller idrott från en land. Man kan välja helt fritt efter vart man finner en bra tipster att följa. Risken sjunker även genom att man lägger sina ägg i flera korgar. Om man enbart spelar sina egna spel är man utsatt för oerhört stor risk om man skulle tappa sin edge. Att alla ens välutvalda tipsters skulle tappa sin edge samtidigt är det väldigt låg risk för.Detta är ungefär samma sak som inom modern portföljvalsteori. Risken sjunker om man fördelar den över flera tillgångar. Detta gäller även för de som enbart investerar på börsen. Genom att investera i sportspel får man en tillgång som är helt okorrelerad med sin aktieportfölj.
 • Kunskap
  Många tipsters som delar med sig av spel skriver långa rekar om varför det är ett spel med värde i. Följer du en tipster och läser dennes tankegånger inför ett spel så kommer du att lära dig massor om vilka processer man behöver och vilka parametrar som anses vara essentiella. Genom att lära sig hur ett proffs identifierar värde kan du själv utveckla ditt eget spelande till att lättare hitta värde. Även rutinerade spelare har ett behov av att lära sig nya saker då marknaderna är snabbrörliga och man hela tiden måste vara anpassningsbar.Genom att investera i sportspel så får man även massor av kunskaper som man har nytta av i övrigt också. Man ser på risk och väntevärde på ett helt annat sätt om man provat på sportsbetting. Att bli en vinnare inom spel ger en även nycklar till att bli en vinnare inom annat också.
 • Hög avkastning
  Sist men absolut inte minst, ett portfölj med speltjänster ger stora möjligheter till att få en hög avkastning. Eftersom du inte är begränsad till dina egna kunskaper kan du egentligen ha hur hög omsättning som helst. Ju fler spel du kan ta till ett positivt väntevärde, ju större möjligheter har du till en hög avkastning. Är man själv expert på en sport eller en liga har man begränsad möjlighet att få en en hög
  omsättning på sina spel. De som följer en sport kan max få 1000 spel placerade över en säsong, i de flesta fall enbart runt 200 per säsong. Men med en portfölj av tipsters kan du komma upp i flera tusen. Jag har de senaste åren placerat ungefär 5000 spel per säsong vilket absolut inte hade varit rimligt om jag enbart fokuserat på att hitta egna spel. Hög omsättning är essentiellt för att skapa en hög avkastning.Jämför man investeringen med att placera på börsen så har man betydligt större möjligheter till att få en hög avkastning genom att investera i sportspel. Genomsnittliga avkastningen på börsen kan tänkas vara ungefär 10 % per år. Om man ser till mitt mål för 2018 där jag räknar med en avkastning på 0.91 % på min omsättning ger den ändå en avkastning på mitt kapital på 27.6 %, beräknat på mitt startkapital på 125 000. Skalbarheten inom sportsbetting gör även att uppsidan (och nedsidan såklart) är stor. Bara genom att öka avkastningen till 2 % så ökar avkastningen på investeringen till 60 %.

Detta var några av de anledningarna som jag har till varför man ska skapa en egen portfölj med tipsters. Det finns såklart många nackdelar också med detta sätt att investera. Men jämför man det med att aktivt investera på börsen är det inte så stor skillnad. I båda fallen investerar man i företag som man tror kommer hjälpa en att tjäna pengar.

Jag säger dock inte att man ska ha alla sina pengar i en bettingportfölj. Men att ha en del av sitt långsiktiga kapital investerat i sportsbetting är enligt mig en god idé. Särskilt då möjligheterna är stora och man får en tillgångsklass som är okorrelerad mot börsen.