2-6 Systemet

Fördelar: Maximerar vinsten på de spel med högt värde. Lär en att bli restriktiv med spel på högre insatser.
Nackdelar: Svårt att värdera vilka spel som ska ha högst insats. Tidskrävande.

Introduktion

Detta är en strategi som fick ett stort genombrott för några år sedan då det kändes som att alla använde sig utav systemet. Det spreds genom Sharps.se och deras oerhört duktiga grundare iCash.

Källan till systemet är dock ett kompendium med olika bettingsystem som är skriven av Tony Stoffo. I kompendiet beskriver han systemet som det bästa för att snabbt bygga en kassa och det togs emot med hull och hår av den breda massan på den svenska bettingscenen.

Kritikerna mot systemet menar dock att det är en Martingale i förklädnad, vilket till stor del stämmer. Alla insatssystem som bygger på en progressiv utveckling av sina insatser härstammar från samma tankesätt som Martingale. Tidigare förluster ska täckas upp med vinster med högre insatser.

Det finns två versioner av systemet. Ett där man alltid kör samma insats på varje nivå i systemet och en version där man spelar för att vinna det antalet unit det krävs för att täcka tidigare förluster i systemet. Det första systemet kan göra förlust beroende på var i ordningen man vinner medan den andra versionen alltid ger vinst vid två vunna bet i serien.

Det är dock betydligt mer tidskrävande att räkna på to win jämfört med att köra samma insats varje gång i systemet. Jag föredrar därför den enkla versionen och det är den jag kommer att beskriva här nedan.

Utformning

Tanken med systemet är som följande:

Du delar upp ditt spelande i serier där målet i varje serie är att vinna två spel. När man vunnit två spel i serien är den stängd och man börjar om på en ny serie. Som namnet hintar om har man sex spel på sig att sätta två, något som kan kännas ganska enkelt. Vinner två spel så stängs serien alltid med vinst, oavsett när i serien du vinner.

Insatsstegen är uppbyggt genom ett unitsystemet där man lägger insatserna enligt nedan.

Bet 1: 1 unit
Bet 2: 2 units
Bet 3: 4 units
Bet 4: 6 units
Bet 5: 8 units
Bet 6: 12 units

Har du inte vunnit två spel i serien höjer du din insats på nästa spel till nästa nivå i stegen. Så fort du har vunnit två spel stänger du serien och börjar om.

Exempel 1

 

 

 

I detta fallet vann första spelet, följt av två förluster innan vi kunde stänga serien med vår andra vinst i serien. Trots att enbart 2/4 spel vann gör vi en vinst med en ROI på 107.

Exempel 2

Även i detta exemplet stänger vi serien efter att två spel hittat hem. I detta fallet gör vi en vinst trots att enbart 2/5 spel vinner. Detta är något som många är tilltalade av. Vi vanligt flatbet hade detta generarat -1 unit medan man i detta systemet gör en respektabel vinst.

Exempel 3

Här kommer första smällen när vi inte lyckas hitta två spel som vinner i serien. Förlusterna blir riktigt svidande när man inte lyckas vinna två för att stänga serien. Även om man spelat med flatbet hade detta varit en svidande förlust såklart med -4 units, men det blir mer extremt med 2-6 systemet.

Money Management

Som med alla andra system måste man anpassa sina insatser för risken. Detta är något som många som använde 2-6 systemet missade och därför förlorade allt när de kom i en svacka.

Tony Stoffo har en sund inställning till risk när han beskriver hur man bör bygga upp sin rulle och följa systemet. Han menar att man bör splitta sin avsatta spelkassa i fyra delar. Sedan tar man en av dessa fyra delar vilket utgör spelkassan.

Denna fjärdedel delas sedan in i 100 units och spelas enligt insatsstrategin 1,2,4,6,8 och 12. Detta betyder att när man spelar 12 units på sitt sjätte spel i en serie, så riskerar man 12 % av denna kassan och 3 % av den totala spelrullen. Alltså inte så hög risk som man kan tro i början.

Som exempel. Du har en avsatt spelkassa på 20 000 kronor. Denna delar du i fyra delar vilket gör att du har 5 000 som tillhör detta systemet. Varje unit i systemet blir då 50 kronor och dina insatsnivåer blir: 50, 100, 200, 300, 400 och 600 kronor.

Skulle man lyckas dubbla den avsatta spelkassan, alltså genom att göra en vinst på 5 000 kronor i exemplet ovan gör man om sina kassor efter de nya förutsättningarna. 25 000/4 = 6250 som i sin tur delas till 62,50 per unit.

Samma sak gäller om man skulle förlora sin kassa. Då tar man sina tre återstående fjärdedelar och räknar om kassan. 15 000/4 = 3750 kronor som i sin tur delas på 37,50 kronor per unit.

Med denna strategi kan man aldrig förlora hela sin kassa då man hela tiden anpassar sig efter sina nuvarande förutsättningar.

Negativ kritik

Den största kritiken mot upplägget är att det är en förklädd Martingale och att det inte finns några genvägar till att vinna på spel. Detta är såklart sant och systemet i sig kommer inte göra att du vinner pengar. Men det är ett verktyg för att bli disciplinerad med sitt spelande och tävlingsmomenten är ett roligt inslag i ett i övrigt seriöst spelande.

Något annat som kan kritiseras  är att man satsar alldeles för lite på de första spelen i serien. 1 % av den avsatta kassan och 0,25 % av den totala. Det kan absolut anses som slöseri med värde att ha så pass låga insatser på de första spel i serien.

Något annat om kan kritiseras är att man på grund av de låga insatserna i början är lite slarvig i valet av spel. I slutändan påverkar dessa spelen inte resultatet i någon stor utsträckning. Förespråkarna för systemet menar dock att man blir mer noggrann med dessa spelen då de i högsta grad påverkar när man kan stänga en serie. Man får lite se till sig själv i detta då det i slutändan är ens egen disciplin som avgör.

Slutkommentar

2-6 systemet har blivit lite bortglömt de senaste åren, men det är faktiskt ett väldigt lärorikt system som man kan använda i början av sin karriär.

Tävlingsmomentet i att stänga serier gör att man blir mer noggrann i sina värderingar och inte lägger ett spel som man inte känner har värde i. En av de viktigaste aspekterna inom betting är att ha disciplin vilket man verkligen bygger upp med 2-6 systemet.

I slutändan handlar det om, som att med alla andra system, att spela odds till värde. Gör man det konsekvent utan att ta för stor risk att förlora allt så kommer man att göra pengar. Systemet är ingen genväg till att tjäna mycket pengar, men det är ett roligt sätt att spela på och samtidigt lära sig värde och disciplin.

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

281 tankar om “2-6 Systemet”