Betfair

Vad är Betfair

Betfair skiljer sig mot hur ett vanligt spelbolag fungerar. Det är nämligen inte ens ett spelbolag utan en spelbörs. I stället för att spela mot ett spelbolag som erbjuder odds spelar du mot andra spelare. Man kan säga att oddsen sätts på en öppen marknad mellan olika spelare. Man kan likna förfarandet med hur aktiemarknaden fungerar.

Hur fungerar spelbörser

Som jag skrev i introt är Betfair inget spelbolag utan en oddsbörs. Bolaget har inget intresse av att sätta ett korrekt odds utan låter spelarna på sidan sköta det själva. Vanliga spelbolag tjänar sina pengar på att ta ut en andel på varje sida av en match så att de gör en vinst oavsett utfall. Betfair tjänar sina pengar genom att ta ut en kommission på vinnande spel. De tjänar därmed pengar oavsett utfall.

Som sagt sätter inte Betfair några odds utan låter spelarna göra detta. Detta görs genom att erbjuda andra att spela på ett visst utfall i en match. Man spelar antingen på att ett utfall ska inträffa (Lag 1 vinner) eller att det inte inträffar (Lag 1 vinner inte, alltså oavgjort eller att lag 2 vinnner). Nedan är en instruktionsfilm på hur det fungerar:

Fördelar med Betfair

  • I och med att man inte spelar mot ett spelbolag utan mot andra spelare kan man inte bli limiterad. Eftersom Betfair tjänar pengar på omsättning har de ingen anledning att limitera en spelare. Tvärtom gynnar de storspelare då de bidrar med mer i kommission. De erbjuder en kommissionstrappa som innebär att ju mer du omsätter desto lägre procentuell kommission kommer du att betala. Detta gör att det långsiktigt går att vinna pengar på Betfair
  • Sysslar du med trading på sportspel är Betfair platsen för dig. Cash-out funktionen startade på Betfair och har sedan spridit sig till de flesta EU-böckerna. På Betfair fungerar det utmärkt att hedga och köpa ut sig från ett spel. En annan bra sak med detta är att du enbart betalar kommission på vinsten du gör.
  • På de största eventen är likviditeten oerhört stor och återbetalningsprocenten (utan hänsyn till kommission) nästintill 100 %. Detta gör att man kan tjäna obegränsat med pengar om man är vass på de största ligorna eller eventen.

Nackdelar med Betfair

  • Den största nackdelen med Betfair är att de inte är konkurrenskraftiga på mindre marknader. Likviditeten på dessa marknader är nästintill obefintlig. Detsamma gäller specialspel med mera. Gillar du att spela på hörnor eller offside eller ens HT/FT spel så är inte Betfair platsen för dig.
  • Spelar man inte mycket på Betfair är kommissionen väldigt hög och startar på

Oddsbörser i Sverige

Just nu är Betfair ensamma med licens i Sverige som spelbörs. De är också den största oddsbörsen i världen vilket gör att det inte spelar så stor roll. Den största omsättningen finns här oavsett. Konkurrenter som tidigare fanns i Sverige är bland annat Smarkets, Matchbook och Betdaq. Alla dessa har lägre omsättning och likviditet men lägre kommissioner.