Spelskola

Har du tryckt in på den här sidan har du tagit ditt första steg mot att lämna Svensson-spelandet för att börja ta ditt spelande mer seriöst. I och med att du själv tycker att du behöver läsa en Spelskola tyder på att du är mogen för uppgiften och kan börja resan mot att bli en vinnande spelare.

Det är dock många steg kvar att lära sig innan du är redo att börja spela seriöst. Jag har därför delat upp spelskolan i flera delar och i en ordning så att du på ett enkelt sätt kan utvecklas i lugn takt till en seriös spelare. Första delen behandlar spelteori.

Spelteori

Det första steget inom spel är att lära sig vad oddset står för. Vad är din tanke när du ser ett odds på 1.90? Det bör vara 0,526 eller 52.6 %. Det är nämligen samma sak och så mycket som marknaden just nu bedömer chanserna för det givna utfallet. Odds är med andra ord egentligen en omskrivning av den procentuella sannolikheten för ett utfall.

Jag kan lova att under 5 % av de som spelar på matcher tänker på odds som sannolikheter. För att kunna tjäna pengar på spel måste du vara en de 5 % som har detta synsätt och utnyttja det.

När du väl lärt att dig att se oddsen som sannolikheter är nästa steg att själv sätt sannolikheter på utfall på matcherna. Genom att över statistik, startelvor, skador med mera ska du bedöma vad du anser är sannolikheten för ett visst utfall i matchen. När du gör detta kommer du att märka att det inte finns några ”säkra” matcher som många hobbyspelare brukar tro. Alla utfall har en procentuell sannolikhet för att inträffa.

När du väl har satt en procentuell sannolikhet för varje utfall jämför du det med vad marknaden har för sannolikheter. Anser du att Malmö FF har 45 % sannolikhet att slå IFK Göteborg på bortaplan ska du spela på laget om du blir erbjuden ett odds över 2.22. Du har då hittat ett överodds eller ett värdespel. Genom att hela tiden spela på till överodds så kommer du att i längden tjäna pengar på ditt spelande.

Betting är inte svårare eller enklare än så!

För även om teorin bakom är väldigt simpel är det svåra att sätta en korrekt sannolikhet för ett utfall. För att kunna göra detta krävs oerhört stor kunskap om sporten, lagen som spelar och om marknaden i stort. Men hur ska man kunna avgöra om ett lag har 45 % eller 46 % sannolikhet att vinna en match?

Egentligen behöver du inte vara så noggrann. Jag anser att det bästa sättet när man bedömer sannolikheter är att utgå från marknadens värdering och värde om man tycker den stämmer. Har marknaden värderat Malmö FFs chanser till 40 %, vilket är 2.50 i odds, spelar det ingen roll om du värderar sannolikheten till 45 % eller 46. Det är ett jättebra spel oavsett och ett solklart överodds.

Se dock alltid till att ha marginaler innan du väljer ett överodds, speciellt i början av din karriär som seriös spelare. Hade du blivit erbjuden ett odds på 2.27, vilket motsvarar en sannolikhet på 44 % så har du enligt din värdering hittat ett överodds. Men marknadens pris är oerhört nära din värdering och trots att du i teorin hittat ett överodds bör du avstå från spel.

Du bör alltid ha marginaler mellan marknadens värdering och din egen. Hur stor marginalen bör vara för att du ska lägga ett spel är helt upp till dig själv. Har du för hög marginal kommer du att placera väldigt få spel och avstå massor av bra överodds. Har du för låg marginal kommer du med stor sannolikhet spela vissa odds som du har värdering lite fel och som inte har något värde, kanske till och med negativt värde. Här gäller det att känna efter själv. I början rekommenderar jag att man har en väldigt hög marginal så att man kommer in i rätt tänk. Efter hand som man utvecklas kan man sänka marginalerna till en mer optimal nivå.

 

Spelstrategi

Har du väl kommit igenom steg 1 i den här spelskolan och början värdera sannolikheterna för olika utfall och börjat leta efter överodds. Detta är dock bara en del i att bli en vinnande spelare. Jag har sett många spelare genom åren som har varit oerhört duktiga på att värdera spel, men i som i slutändan har förlorat hela sin kassa. Jag har själv haft stora problem med just den delen av spelandet och flera gånger fallit på att jag inte följt en utstakat spelstrategi. Jag vet därför hur viktig denna delen är av spelandet är så följ med noga nu!

Money management

Det första steget du bör göra om du vill vara seriös med ditt spelande är att sätta upp en spelkassa. Jag tycker det bästa är att tänka på sitt spelprojekt som ett eget företag med en egen ekonomi. Företagets pengar tillhör företaget och är inga pengar som du som privatperson inte får röra. På samma sätt gäller det omvända. Dina pengar som du har på dina konto tillhör dig och är inga pengar som ska gå till spelandet.

Detta kan låta lite löjligt men det är en oerhört viktig del inom spelandet att ha god koll på sina tillgångar. Hur mycket du sätter in är såklart helt upp till dig själv och regleras efter dina egna förutsättningar. Jag tycker dock att man bör satsa en del i början av sin spelkarriär för att kunna behålla intresset. Av egen erfarenhet så bör insatserna vara tillräckligt stora för att man ska bry sig om utfallet. Samtidigt ska de inte vara så stora så det påverkar ens ekonomi som helhet. Man ska alltid vara beredd att förlora hela det insatta kapitalet samtidigt som de möjliga vinsterna ska vara värd mödan. Detta är en balansgång som man själv bör känna sig fram till.

Jag tycker dock att man bör ha åtminstone en startkassa på 10 000 kronor. Det är verkligen minimum. Börjar man placera spel med insatser på under 100 kronor kommer man snabbt att lämna sin plan och börja spela mer riskabelt eftersom man inte känner av förlusten. Är man ny till spel och inte använt några spelbolagsbonusar så är det en perfekt doping till spelandet att utnyttja. Med en startkassa på 10 000 kan du med hjälp av bonusar snabbt ha en kassa på det dubbla. Klicka på länken nedan för att se vilka bonusar jag rekommenderar.

Spelbonusar

Spelsystem

När du har satt upp en spelkassa är dags att bestämma dig för vilket insatssystem du ska använda dig utav. Det finns mängder med olika system som alla passar olika bra till olika typer av spelare. Har du klickat in på den här sidan som nybörjare rekommenderar jag dig att använda dig av Flatbet vilket är den enklaste typen av insatssystem. Man spelar då samma insats på varje spel vilket gör att man inte behöver lägga energi på att bedöma hur stort värde ett spel har, bara att det har ett värde.

Andra system som Martingale och 2-6 systemet kräver att man kan värdera på ett mycket mer avancerat sätt och kunna bedöma vilka spel som har högst värde. Det kan vara bra system för dig som har kommit en bit in på din spelresa och vill lära dig mer om att rangordna dina värdespel. Jag presenterar olika insatsstrategier under taggen Spelsystem där du själv kan gå in och läsa om de olika systemen.

När du har valt spelsystem kommer nästa svåra del: Bestämma hur stora insatserna bör vara. Det bästa sättet att bli vinnande spelare är att undvika att förlora. Det gör du genom att sänka risken i ditt spelande. Du ska under inga omständigheter förlora hela din spelkassa, eller för att dra företagsliknelsen igen, försätta bolaget i konkurs.

Var därför oerhört restriktiv med dina insatser. Beroende på vilket genomsnittsodds du räknar med att ha bör du variera hur stora dina insatser är. Det vanligaste när man spelar är att man har en genomsnittsinsats på runt 2.00 vilket gör att man bör vinna över 50 % av spelen för att vara en vinnande spelare. För att undvika att ta för stora risker anser jag att man bör ha en genomsnittsinsats på ungefär 1 % av din spelkassa. Det betyder att om du spelar flatbet och har en spelkassa på 20 000 bör din insats ligga på 200 kronor per spel. Spelar du med en av de mer avancerade spelsystemen bör du beräkna fram vad din genomsnittliga insats är och anpassa det så att den blir ungefär 1 %. Det betyder att de flesta spel bli under 1 % och en del kommer att vara över. Se bara till att maxinsatsen vid dessa system inte blir alldeles för stora.

Har du ett högre genomsnittsodds bör du såklart sänka din insats och vid lägre genomsnittsodds bör du höja insatsen. Det är dock oerhört viktigt att inte bli för girig och ha för höga insatser. Fokus ska alltid vara att inte förlora några pengar, inte att vinna så mycket som möjligt. I bra tider att det lätt att överskatta sin förmåga och underskatta variansen för negativa utfall. Det är i negativa tider när variansen tar ut sin rätt som du ska hurra för att du har varit så nog med att ha låg risk i ditt spelande.

Bokföring

Frågor du gemene man vad han har för resultat på sina spel har de oftast inte en aning om hur mycket de förlorat det senaste året. Frågar du någon som är seriös så kan den enkelt svara in på kronan hur spelandet gått under vilket tidsperiod som helst. Detta eftersom varje spelare som försöker skapa en avkastning på sina spel för någon typ av bokföring över sina spel.

För att vara en seriös spelare måste även du föra någon typ av bokföring. Hur omfattande du vill vara är upp till dig, men ju fler parametrar du bokför, desto mer har du analysera och utveckla med ditt spelande. Som absolut bas ska du såklart bokföra vilket odds du spelar, vilken insats och vilket serie. Det finns många sidor som erbjuder superba bokföringsprogram där du kan infoga matcher med bara en knapptryckning.

Sidor jag rekommenderar för att bokföring är Sharps.se, Blogabet.com och bettin.gs. På dessa plattformar kan du enkelt komma igång med din bokföring och få stenkoll på dina resultat.

Vill man ta sitt spelande ett steg längre kan man själv bygga ihop excelark där man kan infoga sina egna parametrar. Från och med denna säsongen har börjat bokföra i ett eget excelark där jag har med parametrar som min värdering och stängningsodds i Asien. Detta för att kunna följa upp vilket värde jag kan i snitt ser i mina spel samt hur marknaden vid stängning har värderat sannolikheterna. Flera vetenskapliga studier har påvisat att marknaden vid stängning är oerhört effektiv. Det är därför ett bra att jämföra sitt spelade odds med stängningsodds för att se om man spelat till ett överodds.

Detta är såklart överkurs och inget som du i början av din spelkarriär behöver lägga allt för mycket fokus på. Du kommer klara dig alldeles utmärkt med ovan exempel på bokföringsprogram. Det viktigaste är att du skriver ner vad du spelar och följer upp ditt utfall.

Tips för att lyckas

Har du kommit såhär långt är du nästintill färdigutbildad med teorin bakom att bli en vinnande spelare. I denna del kommer jag dock lägga till en del tips för dig att följa som kommer att hjälpa dig till bättre resultat.

Spela enbart singlar

Jag vet att många älskar att spela kombo-spel med flera matcher. Detta kommer dock bara att skapa problem för dig och du kommer enbart höja dina risker. Ha därför alltid som regel att enbart lägga spel på en match. Du sänker risken, kan lättare följa upp ditt resultat och du kan hålla en högre insats eftersom genomsnittoddset är lägre. Rent teoretiskt kan man höja sin förväntade avkastning genom att multiplicera två värdespel med varandra men i slutändan kommer det inte vara värt det eftersom risken blir så pass mycket högre.

Jämför odds

Ska du vara en vinnare på spel måste du alltid sikta efter att spela till högsta möjliga odds. När du beräknar sannolikheter för utfall märker du att det är en stor skillnad mellan att spela till 1.90 och 2.00. Se därför alltid till att ha så många spelbolag som möjligt och spela alltid till högsta möjliga odds. Marknaden har redan tilltagna marginaler som gör att de tjänar pengar. Ge dem inte mer än nödvändigt utan jämför alltid alla spelbolag. Är du ny i ditt spelande och ännu inte blivit limiterad på de europeiska bolagen kan du använda dit utav till exempel oddsportal.com för att jämföra oddsen. Du kommer snabbt se att det är stor skillnad mellan bolagens odds på matcherna och att du kan utnyttja detta till din fördel. Har du inte ett konto på alla siter kan du gå in på denna sida och skapa konto genom mina länkar till spelbolagen

Spelbolag

Är du lite mer av en veteran och inte längre får spela hos de flesta europeiska bolag längre utan enbart är välkommen i Asien rekommenderar jag att du skapar ett konto på Sportmarket

 

Genom Sportmarket får du genom ett konto tillgång till ett stort antal asiatiska spelsidor och oddsbörser. Du kan alltså samla hela din spelkassa på en sida som du lägger alla spel ifrån samtidigt som du alltid får det högsta tillgängliga oddset. Du kan läsa mer om Sportmarket HÄR eller skapa ett konto direkt genom länken ovan. Du kommer absolut inte att ångra dig.

Specialisera på småmarknader

Att lära sig spelmarknaden är inget som är enkelt och marknaderna är väldigt effektiva. Se därför till att specialisera dig på en lite marknad där du ska kunna allt och utnyttja det till din fördel. Du kanske har ett stort intresse för engelska Premier League, men det är ingen anledning till att spela på den marknaden. Det är oerhört många som följer Premier League och att hitta stora överodds där är nästintill omöjligt.

Du bör i ställer fokusera på en liga som väldigt få följer men som man kan spela på de asiatiska sidorna. Ju mindre marknad desto större möjligheter finns det för att den inte är effektiv. Det bästa är att börja med sina egna förutsättningar. Det finns massor av möjligheter att göra pengar på Allsvenskan och går du även ner till Superetta och Division 1 kommer du att kunna hitta överodds varje vecka. Gillar du engelska fotboll har det är där du har ditt intresse är det såklart det du ska spela på. Men välj då inte Premier League utan titta neråt i spelsystemen och fokusera på de mindre ligorna. Det är där du kan skapa dig ett informationsövertag som du kan utnyttja till din fördel.